Ανοιχτό κάλεσμα για την κατασκευή νέων χαρτών της πόλης

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απομάγευση του καθημερινού εικοσιτετραώρου από αυτή που συντελείται ως αποτέλεσμα μιας ζωής ξεχασμένης στο χωνευτήρι των αστικών μητροπόλεων. Κάθε πρωί περνάμε βιαστικά το κατώφλι της ιδιώτευσης για να ξεχυθούμε στις λεωφόρους της εξατομίκευσης· στραγγισμένοι από κάθε πάθος, στριμωγμένοι στη σκιά φανταχτερών εμπορευμάτων, θαμμένοι κάτω από τεράστιους όγκους τσιμέντου και ψευδαισθήσεων.

Οι πόλεις χτίζονται καθημερινά πάνω στα ερείπια των τελευταίων μας συγκινήσεων. Οι γειτονιές που κατοικούμε δεν μπορούν να πυροδοτήσουν, πια, καμιά αυθεντική στιγμή κοινοτικής ζωής. Τα πεζοδρόμια κατακλύζονται από ανέμπνευστες συναντήσεις και μοναξιά. Κυκλοφορούμε στους δρόμους και, λίγες ώρες μετά, δεν θυμόμαστε τίποτα πέρα από επιγραφές καταστημάτων, καρότσια από σούπερ μάρκετ και καχύποπτα βλέμματα.

Όλα θυμίζουν ότι στον κόσμο αυτό, το μοναδικό μας καθήκον είναι να παράγουμε και να καταναλώνουμε.

Κι όμως, στην πραγματικότητα, μοναδικό μας καθήκον είναι να αλλάξουμε αυτόν τον άθλιο κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμφισβήτηση της πόλης και των σχέσεων που παράγει αποτελεί ανοιχτό διακύβευμα:

πρέπει
να γεμίσουμε
τις πλάκες των πεζοδρομίων
ρηγματώσεις αντιστάσεων
στις κυρίαρχες
μητροπολιτικές ροές

Το πρότζεκτ Ερσίλια δρομολογεί έναν κύκλο αδιαμεσολάβητων παρεμβάσεων και δρώμενων με στόχο την εκτροπή των αποστειρωμένων αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών και σχεσιακών μοντέλων που επικαθορίζουν την ατομική και κοινωνική ζωή, υποβιβάζοντάς τη σε μια κατάσταση παρατεταμένου μαρασμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και το εγχείρημα της κατασκευής νέων χαρτών της πόλης. Η κατασκευή των χαρτών θα βασιστεί στην εκ νέου ονοματοδοσία των δρόμων της πόλης, η οποία θα προκύψει ως αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παιχνιδιού-περιπάτου που θα πραγματοποιηθεί στη βάση των ακόλουθων οδηγιών.

1/ Βγείτε από το σπίτι δίχως να έχετε κάπου να πάτε και χωρίς να βιάζεστε να προλάβετε κάποιο ραντεβού.

2/ Επιλέξτε στην τύχη έναν δρόμο και περπατήστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του (αποφύγετε να επιλέξετε τον δρόμο που περνάει έξω από το σπίτι σας).

3/ Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, έχει σημασία να παρατηρήσετε το καθετί γύρω σας· ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια που συνήθως θα προσπερνούσατε αδιάφορα.

4/ Φτάνοντας στο τέλος, σκεφτείτε ένα όνομα για τον δρόμο που περπατήσατε. Θα πρέπει να βασιστείτε αποκλειστικά στην εμπειρία του περιπάτου.

5/ Στείλτε το νέο όνομα του δρόμου (μαζί με το παλιό και την περιοχή στην οποία ανήκει) στο mail@project-ersilia.net.

* για να κατεβάσετε το κάλεσμα στη μορφή του τετρασέλιδου που μοιράζεται στους δρόμους της Αθήνας, πατήστε εδώ.

πρότζεκτ Ερσίλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.